Doneer
Nieuws

Van verbreding naar verdieping

Published on 15 januari 2015 under 2013

Hier is weer de laatste nieuwsbrief van het jaar 2013, een jaar waarin voor onze stichting heel veel is gebeurd!

Tweede internationale symposium, dit keer in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis

In oktober heeft het symposium wat we samen met het Dr. LeoKannerhuis hebben georganiseerd plaats gevonden. Hieraan zijn maanden van voorbereidingen vooraf gegaan en dit heeft veel energie gekost van de therapeuten. Niet alleen energie maar ook volharding, zoeken naar alternatieven en nieuwe mogelijkheden zonder het doel uit het oog te verliezen. De organisatie vroeg veel van hun planvaardigheid, vooruitdenken en op tijd aan dingen beginnen.

De inschrijfperiode was erg spannend, 1 week voor datum van aanvang hadden zich nog maar 5 mensen ingeschreven……. Dit gaf natuurlijk veel stress! Uiteindelijk mochten we op de eerste dag van het symposium 88 deelnemers inschrijven!

De rij voor het inschrijven

We hebben 2 intensieve dagen gehad, met zeer geïnteresseerd publiek.

“ Meet the expert”, het laatste uur van elke dag, is zowel door de sprekers als het publiek als het mooiste deel van de dag ervaren. De deelnemers waardeerden erg dat ze hun persoonlijke vragen over het betreffende onderwerp persoonlijk konden stellen. Voor de sprekers was het erg fijn om deze interactie te hebben met hun luisteraars en zij hadden op deze manier de mogelijkheid om hun onderwerp verder uit te diepen.

De sprekers

Uit de evaluatie is gebleken dat de lezingen met een zeer goed zijn beoordeeld, veel vragen zijn opgelost en onmiddellijk zijn er weer nieuwe vragen gekomen. We hebben inbreng voor nieuwe onderwerpen mogen ontvangen voor een volgend symposium want hier was iedereen het over eens: Er moet een vervolg komen!

Hoera, een volle zaal!

Trainingsweek van Kentalis

De vorige keer hebben we verteld dat Kentalis op bezoek was geweest met als doel te kijken of zij iets voor Abrazos kon betekenen bij het verder opleiden van de therapeuten op het gebied van autisme en communicatie. Het team van Abrazos is dan ook erg blij om te kunnen vertellen dat dit project door kan gaan. Impulsis en Kentalis International zijn bereid om dit project te financieren, waarvoor wij hen ontzettend dankbaar zijn!

In december zijn Wilma Denteneer en Tonny Brands een week bij ons in Cusco geweest om het team meer te leren over concept ondersteunende communicatie. De invloed van de sensorische problematiek bij kinderen met autisme en hoe dit in kaart gebracht kan worden.
Het was een intensieve week waarin door iedereen hard is gewerkt. De therapeuten hebben erg actief meegedaan, veel vragen gesteld en gevraagd om verduidelijking met betrekking tot praktijkvoorbeelden. Wilma en Tonny hadden veel voorbeelden vanuit Nederland meegenomen waardoor het team van Abrazos geïnspireerd kon raken. Nu rest aan mij en het team de mooie taak om deze waardevolle kennis goed te implementeren in ons werk. Dit zal van iedereen de nodige aandacht vragen want het team weet heel goed waar de leerpunten liggen. Gelukkig is het een leergierig team dat altijd bereid is om zichzelf te verbeteren en dat maakt het werken met dit team ook zo leuk!

Kentalis training

Terugblik op 2013 in het kort

Zoals al eerder genoemd zijn we in 2013 in razende vaart van start gegaan. Door de energieke plannen van het team van Abrazos en de dringende vragen van ouders was het gelukt om heel veel nodige informatie en programma’s te bemachtigen in Nederland.
Enthousiast en vol energie zijn we aan de gang gegaan, door iedereen is er ontzettend hard gewerkt en…………er is ook heel veel geleerd.
We hadden het ambitieuze plan bedacht dat het mooi zou zijn als het centrum in Cusco in 2015 zelfstandig zou kunnen draaien. Met dit doel in gedachten zijn we na gaan denken over de manier en de nog te nemen stappen. De therapeuten hebben veel meer verantwoordelijkheden op zich genomen, ik ben druk aan de slag geweest met de vertaling van alle nieuwe dingen, er zijn nieuwe therapeuten aangenomen, meer gezinnen in behandeling gekomen, nieuwe groepsactiviteiten ontwikkeld, enz., enz.
In augustus hebben we met zijn allen goed geëvalueerd om weer de start te maken voor het nieuwe activiteitenplan 2014. Uit deze evaluatie is gekomen dat we, nu de agenda’s zo volstaan met verschillende afspraken er minder flexibiliteit is en er meer een beroep moet worden gedaan op zaken als plannen, vooruitdenken en oplossingsgericht denken.
Dit is een groot leerpunt voor het team en hier gaan we zeker volgend jaar uitgebreid aandacht aan besteden.
Ook hebben we gezegd dat we een mooi, vrij compleet zorgprogramma hebben maar dat de nieuwe modules geprofessionaliseerd moeten worden.

In conclusie: 2013 was een superdruk en heel leerzaam jaar. Onze sterke punten hebben ons geholpen om vooruit te schieten en onze zwakke punten hebben ons geconfronteerd met onze grenzen.

In 2014 gaan we ons verdiepen in het werk, professionaliseren van wat we al doen en gaan we vooral met veel plezier en enthousiasme door met ons werk.
Ik wil allen, donateurs, alle fondsen en iedereen die ons een warm hart toedraagt heel erg bedanken voor de hulp en de steun die jullie ons geven op welke manier dan ook.

Zonder jullie hulp en bijdragen zou het voor ons onmogelijk zijn om dit mooie werk te kunnen doen! Un Abrazo fuerte!

Willeke Brouwers

Projectleider Abrazos in Peru

Tagged: , , , ,