Doneer
[layerslider id=”1″]

Autisme in Cusco

Autisme in Cusco, Peru

Autisme komt overal ter wereld voor. Ook in Peru. In haar werk voor Abrazos heeft Willeke Brouwers ervaren dat  autisme in Peru vaak niet wordt (h)erkend of simpelweg niet geaccepteerd. Als er al een  (vermoedelijke) diagnose van autisme ter sprake is gekomen;  ouders hebben vaak andere diagnoses meegekregen die dit weer tegenspreken.

foto @Lisette Verkerk (2016)
Tomas y Alex (9)Ouders blijven dan met onbeantwoorde vragen worstelen. Kinderen met probleemgedrag worden soms behandeld door een shaman. Deze behandeling is nutteloos en voor het kind zelf niet te plaatsen. Het kind voelt zich niet begrepen en kan agressief gedrag vertonen uit onmacht en frustratie.

Het kind en de ouders worden vaak openlijk veroordeeld. Dat heeft grote invloed op het zelfvertrouwen van het kind en van de ouders. Zij proberen problemen te vermijden door situaties uit de weg te gaan. Ze gaan niet meer op bezoek, gezin en kind raken geïsoleerd. Ouders bestraffen het kind (slaan of opsluiten) om zo te proberen het gedrag te veranderen.

Soms geven scholen het advies om het kind strenger op te voeden en meer te slaan, zodat het beter gaat luisteren. Kinderen veranderen vaak van school, omdat de school niet verder wil met de leerling. In Cusco wonen naar schatting 3.000 mensen met een autistische stoornis. Door voorlichting van Abrazos op scholen en aan huisartsen en door mond op mond reclame vindt een toenemend aantal kinderen en gezinnen de weg naar Abrazos. Zij hebben baat bij de benadering van de Abrazos therapeuten.

Methodiek

We werken met Concept Ondersteunende Communicatie. Dit is een methodiek is die als doel heeft communicatieconcepten te verhelderen. Ondersteunende communicatie helpt de kinderen bij het (adequaat) betekenis verlenen aan de wereld waarin zij leven. Concept ondersteunende communicatie kan worden ingezet bij alle kinderen met autisme ongeacht leeftijd, het cognitieve niveau, het niveau van spraak- en taalontwikkeling  en/of de aanwezigheid van andere bijkomende stoornissen. Daarnaast passen we de regulatieve cyclus van Van Strien toe bij de gezinsbegeleiding

Tomas y Alex (4)

Op de facebook-pagina van Abrazos is een korte film gepubliceerd. De film is gemaakt in Cusco op locatie en ingesproken door Willeke Brouwers, projectleider en teammanager bij Abrazos in Cusco. Klik op de facebook link boven aan de pagina om de film te bekijken! Of ga naar de pagina: Wat doen we op deze website.

In 2014 / 2015 heeft Abrazos op een aantal plaatsen een fototentoonstelling georganiseerd over Autisme in Cusco met behulp van tekeningen van kinderen en foto’s van Daniel Maissan.  Voor een impressie klik op deze link: www.hetdolhuys.nl/tentoonstellingen/rheel-erg-andersrr. Het materiaal is nog beschikbaar mocht u interesse hebben om voor uw instelling iets bijzonders in te richten, eventueel gekoppeld aan een actie?