Doneer
Nieuws

Belangrijke vooruitgangen

Published on 15 januari 2015 under 2009

De eerste officiële diagnoses zijn gesteld door Stichting Abrazos in Cusco!
Via Marichely, onze psycholoog, heb ik kennis kunnen maken met dr. Hugo Arias. Marichely kent Hugo via de school Pukllasunchis. Hugo is psychiater in Cusco en werkt bij Essalud. Een ziekenhuis voor de mensen met een ziektekostenverzekering en daarnaast in zijn eigen praktijk. De eerste kennismaking was meteen positief. Hugo bleek geïnteresseerd in het werk van Abrazos en wilde veel weten over onze werkwijze. Hij sprak uit het werk van Abrazos compleet en noodzakelijk te vinden. Hugo heeft niet heel veel ervaring met autisme, maar hij kent de stoornis en wil zich er graag verder in verdiepen.

Zo vonden de eerste officiële diagnoses plaats op vrijdag 9 oktober 2009.
Hugo, Marichely en ik hadden de eerste 2 kinderen goed doorgesproken.

Hugo nam voldoende tijd om met de ouders te praten, zij voelden zich goed gehoord en serieus genomen.
Het was fijn om samen te overleggen. Hugo heeft een open houding, interesse in autisme en een respectvolle houding.

Voor 21 november staan de volgende 3 afspraken gepland. Er is een vooroverleg op 14 november, zodat we weer goed voorbereid aan de slag kunnen gaan.

Kennen jullie Gabriel nog? Eén van de eerste kinderen van Abrazos hier in Cusco. Gabriel, die op school mocht komen en niet aan een tafel kon blijven zitten. Om hem dit te leren, sloeg de directeur met een rubberen staaf op tafel. Ik ben in het begin alleen maar bezig geweest om hem aan tafel, een kwartier, een eenvoudig werkje te laten doen. En stond daarna te hijgen alsof ik de ‘marathon’ had gelopen… We zijn toen gestart met auxiliar Deyra op school, visuele ondersteuning met foto’s en gesprekken met zijn moeder. Zij kon hem niet horen huilen en gaf hem dan waar hij om vroeg. (Gabriel snapt dit heel goed en communiceerde op deze manier met zijn moeder om te krijgen wat hij wilde).

Het werk is langdurig. Gesprekken, bijstellen van doelen, weer uitleggen (op school en aan moeder) en verder gaan. Ja, de begeleiding is intensief, de inzet en het doorzettingsvermogen van de auxiliars enorm. Want Gabriel is geen gemakkelijke en ook zijn moeder heeft haar tijd nodig…….

Ik was dan ook erg trots toen ik de laatste keer bij hem thuis kwam om video-opnames te

maken van het werk van auxiliar Mapy met Gabriel.

Zie ik daar opeens een toren van dozen aan komen, daarachter Gabriel. Hij wordt aan het werk gezet door Mapy om zijn speel- werkhoekje te organiseren. Hij loopt te lachen ipv om zijn dieren te vragen.

Hij mag de picto’s mee ordenen, speelgoed in de dozen doen en dan kan hij beginnen.

Rustig en enthousiast, geduldig en afwachtend als Mapy nog even iets moet pakken.

Gabriel wacht op zijn beurt, kan bouwen met constructiemateriaal en blijkt dat ook erg leuk te vinden. Zijn leven is een stuk rustiger geworden en minder agressief. Zijn interesses zijn aan het uitbreiden en bevatten nu meer dan alleen maar dieren. (alhoewel die nog wel erg favoriet blijven)

Auxiliar Cusi mag officieel haar stage doen bij Abrazos voor de Universiteit van Cusco. We zijn een officiële stageplaats geworden en mogen volgend schooljaar voorlichting gaan geven op de Universiteit over autisme.
Samen met Cusi mocht ik ook Abrazos voorstellen bij PRITE, een programma in de Gezondheidszorg waar jonge kinderen naar toe worden verwezen bij problemen in hun

We zijn dan zo trots!

Bij de laatste video-interactietraining hebben we met alle auxiliars alleen maar zitten te genieten… Allen hebben een tijd met Gabriel gewerkt en gedeelde ervaringen met hem en zijn moeder. Na deze video is iedereen super gemotiveerd om door te gaan. Voor deze vooruitgangen willen we 100% gaan!

ontwikkeling. Vergelijkbaar met onze Nederlandse Revalidatie Centra, Vroeghulp. We werden warm ontvangen en ze zijn zeer geïnteresseerd in een samenwerking met ons. Daarover in de volgende nieuwsbrief ongetwijfeld meer!