Doneer
Nieuws

Overzicht 2014, een bewogen jaar voor Abrazos

Published on 15 januari 2015 under 2014

2014, het jaar van hard werken aan deskundigheidsbevordering en teambuilding, van eeuwig durende werkzaamheden aan de straat voor ons pand en van financiële tegenslag. In Nederland had Abrazos te maken met het, kort na elkaar, overlijden van bestuurslid Beja Lentz en ambassadeur Wiedi de Kok. Een vreselijk gemis voor de Stichting! Ondanks dat het geen gemakkelijk jaar was voor Abrazos gaan we er zowel in Peru als in Nederland weer vol goede moed tegenaan in 2015.

Ontwikkelingen team Peru

2014 is voor het team een jaar geweest van hard werken aan het verbeteren van vaardigheden als plannen, vooruit denken en communiceren.
De training in Thumi was de aftrap van het proces “van Therapeut naar Ondernemer”. Ondernemer zijn vraagt andere vaardigheden dan alleen maar therapeut zijn. Een goede planning voor eenondernemer is essentieel. Niet alleen je eigen programma rond krijgen maar ook dat van je teamgenoten hoort bij een goed lopend bedrijf. Elkaar aanvullen en vooruit helpen. Het is moeilijk en het blijft nog moeilijk voor het team van Abrazos.

Als we de ontwikkelingen van het team vergelijken met de ontwikkeling van een kind, dan kunnen we zeggen dat we in de puberteit zijn aangekomen. De teamleden willen vooruit, ‘los komen van’ en ‘zelfstandiger worden’. Maar in dit proces worden ze geconfronteerd met vaardigheden die ze nog niet helemaal beheersen. Motivatie om te leren, boosheid en frustratie als het niet lukt.

Emoties die bij het proces horen, vallen en opstaan en dan toch weer doorgaan is de kunst. Bij groei en ontwikkelingen horen ook afvallers en nieuwkomers. Pamela heeft na de geboorte van haar dochtertje ontslag genomen. Het lukte haar niet om het zo te organiseren thuis dat ze door kon gaan met het werk voor Abrazos. In overeenstemming met Angela hebben we besloten om haar contract niet te verlengen voor 2015. Angela is nog zo druk bezig met haar studie aan de universiteit dat ze er niet in slaagt om dit zo te organiseren dat ze ook haar verantwoordelijkheden in Abrazos volgens afspraak na kan komen. Camila werkt sinds juni 2014 bij Abrazos, voor haar is er de moeilijke taak om in te stappen op een rijdende trein. Hiervoor moet ze hard rennen om veel dingen in te kunnen halen. Dit is niet gemakkelijk maar de wil, juiste houding en energie is aanwezig dus vol goede moed gaan we in 2015 hiermee verder!

Kentalis trainingen

Met het hele team wordt een super interessant trainingstraject gevolgd in samenwerking met Kentalis International. Het Sensorisch Profiel, de ComVoor test en Concept ondersteunende Communicatie waren de thema’s van 2014. Kennis en middelen die ons helpen om het werk kwalitatief een stuk te verbeteren. Nieuw materiaal wat geïmplementeerd moet worden in de werkwijze die er al was. Meer dingen om aan te denken en op tijd af te moeten hebben, meer planningsvaardigheden en een goede organisatie zijn vereist. Stapje voor stapje en beetje bij beetje gaat het steeds beter. Precies dat wat we zelf ook iedere keer tegen de ouders zeggen in de therapieën.

De straat

Als ik aan 214 terugdenk kan ik ook echt niet heen om de werkzaamheden in de straat. Op dit moment is de gemeente al 16 maanden bezig om ons stukje straat te vernieuwen. Het zal vast een keer mooi worden, als ze het tenminste ooit gaan afmaken. Ik leer Cusco weer van een andere kant kennen, voor het eerst kom ik zelf in aanraking met de gevolgen van corruptie. Ik zie processen waar ik echt helemaal niets van snap. Ongeloof dat dit zomaar kan gebeuren, onmacht omdat ik niet veel invloed heb, zorgen over de mogelijke gevolgen……..Goed voor de inburgering en de sociale contacten in de straat. Mensen verenigen zich en maken zich samen sterk voor de goede afloop:

verhoging en verharding van de straat voordat de regentijd begint.Ontzettend fijn weer de hulp van Stichting Huize Buitenveldert zodat we ook juridische hulp kunnen inschakelen. Als jullie nu allemaal even heel hard gaan duimen dat het goed komt, dan bericht ik over 3 maanden het resultaat!

Bezoek

Ook dit jaar hebben we in Cusco leuk bezoek mogen ontvangen! Helaas zijn Maxima en Willem gewoon doorgereden maar bezoekers vanuit Amerika en Liechtenstein zijn wel binnengekomen. Wat voor mij persoonlijk erg goed was is dat Jacomine Goudzwaard, ex-manager van MEE Rotterdam, samen met haar man ons hebben bezocht. Erg leuk om hen het werk van Abrazos te laten zien en om uit te wisselen over zaken die we ook wel herkennen van MEE Rotterdam en terug zien hier bij het werk in Peru. Daarnaast was het ook erg gezellig en fijn om uit te wisselen hoe het is om niet meer in Nederland te wonen maar wel Nederlander te zijn en te blijven.

Op 1 december kregen we wel heel speciaal bezoek: 3 Clowns kwamen gezellig langs om anderhalf uur met onze kinderen te spelen. Voor alle kinderen en hun ouders een heerlijk ontspannen moment! Voor Abrazos erg leuk om dit te mogen delen met onze kinderen en hun ouders.

Dank jullie wel Clown Bijouxxx, Clown Boris en Michel!!!!!!

Afscheid Beja en Wiedi

In Nederland hebben we het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van 2 geweldige vrouwen, die beiden ontzettend veel voor Abrazos hebben betekend en zullen blijven betekenen; Beja en Wiedi, we missen jullie enorm!

Bridgedrive Fijnaart

Trots ben ik op de Bert, Jenke en de groep vrijwilligers die de bridgedrive hebben doorgezet, precies zoals Wiedi gewild zou hebben. Met zijn allen hebben ze hard gewerkt om er een hele leuke dag van te maken en met succes!!!!! De bridgers hebben genoten van de drive en Abrazos mocht een cheque in ontvangst nemen van maar liefst € 5006,00!!!! Bert, Jenke en alle vrijwilligers: Heeeel erg bedankt!

Financiële moeilijkheden

2014 is ook het jaar dat Abrazos voor het eerst zelf geconfronteerd werd met hoe moeilijk het is om heel de begroting gedekt te krijgen. De noodzaak om financieel onafhankelijk te worden is hierdoor alleen maar duidelijker geworden en stappen worden hiervoor gezet. Voor de eerste keer heeft Abrazos Cusco een donatie gekregen van een Peruaanse organisatie ‘Santo Domingo Guzman’ heeft een doos vol mooi speelgoed gegeven en betaald al 3 maanden de therapieën van 2 gezinnen die het zelf niet goed konden betalen. Ontzettend bedankt Santo Domingo Guzman!!!!

Op verschillende plekken in winkels staan collectebussen van Abrazos. Wat dit gaat opbrengen……….geen idee maar het zijn eerste stappen!

Achter de schermen zijn de penningmeester en ik druk bezig geweest om berekeningen te maken waar we ons in de komende jaren op willen gaan richten, om meer financiële onafhankelijkheid te bewerkstelligen. In conclusie moet de administratie tijd een stuk omlaag en de productiviteit een stuk omhoog. Dit moet natuurlijk in combinatie met het blijven leveren van goede zorg zodat de gezinnen tevreden blijven en zich goed geholpen voelen.

Op naar 2015!

Voor 2015 dus weer genoeg nieuwe uitdagingen en doelen om te behalen, dit kan alleen maar dankzij jullie steun en support. Stichting Abrazos wil daarom nogmaals iedereen bedanken die zich op welke manier dan ook heeft ingezet voor Abrazos. Onze hartelijke dank voor alle donaties en financiële hulp die we hebben mogen ontvangen in 2014 en natuurlijk: hele fijne feestdagen en een goed begin van 2015!!!!!!

Tot volgend jaar en un Abrazo fuerte,

Willeke Brouwers,

Projectleider Abrazos in Peru

Tagged: , , , , , , , ,