Doneer
Nieuws

Van therapeut naar ondernemer

Published on 15 januari 2015 under 2014

Terwijl Nederland Pasen aan het vieren was reisde het team van Abrazos samen met Winneke Kornet (onze trainer voor een aantal dagen) af naar een heel klein dorpje. Het doel van deze prachtige reis, langs het circuito de 4 lagunas was het realiseren van de training met als titel ‘van therapeut naar ondernemer’. Zoals iedereen weet moeten we hier werken aan het verbeteren van het maken van een planning, het organiseren van ons werk, vooruit denken en oplossingsgerichts denken. Daarnaast zijn we hard aan het werk om een zelfvoorzienende organisatie worden. Dit betekent dat je naast kwaliteiten als therapeut ook kwaliteiten moet ontwikkelen als ondernemer.

De team training

Drie dagen lang zijn we hiermee bezig geweest, van de vroege ochtend tot de avond.
Winneke had een prachtig programma gemaakt waarin het team zowel aan het denken als aan het werk werd gezet.
Wat is nu precies het verschil tussen een therapeut en een ondernemer? Welke kwaliteiten heb je daarvoor nodig? Welke kwaliteiten moet je als persoon ontwikkelen en welke als team?
Wat vinden we nu precies belangrijk in communicatie? Wat zou ik willen wensen in de communicatie en wat heb ik nog nooit bespreekbaar durven maken?

Daarnaast kregen de therapeuten opdrachten als; Maak en kampvuur: zoek de benodigde materialen en zorg dat we vanavond een kampvuur hebben.
We verdelen het team in 2 groepen en iedere groep gaat een boot van riet maken.
Iedere opdracht werd na afloop geëvalueerd: Hoe werkten we samen? Hoe maakten we een plan? Hoe organiseerden we ons als groep? Hoe begrijpen we opdrachten en wat doen we als de opdracht niet zo duidelijk is. Drie intensieve, confronterende en hele leerzame dagen voor ons allemaal. Ik had de luxe dat ik deze dagen niets hoefde te doen behalve te observeren. Alles wat ik zag kon ik meteen met Winneke bespreken en analyseren.

Het team maakte een kampvuur en mooie boten. Vooral de ervaring van het boten maken was voor hen erg bijzonder, helemaal toen we de boten de volgende dag op 1 van de 4 meren gingen uitproberen.

Door de trainingsdagen zijn belangrijke knelpunten duidelijk geworden en zijn er door iedereen concrete doelen gemaakt waaraan hard gewerkt moet worden.
Daarnaast zijn het ook dagen met mooie herinneringen waar we op terug mogen kijken. We zijn heerlijk verzorgd door de bewoners van Thumi die ons ontzettend gastvrij hebben ontvangen en heerlijk voor ons hebben gekookt.

Namens het hele team: Dank je wel Winneke! Voor het begeleiden van deze dagen op zo’n fijne en respectvolle manier. Dank jullie wel bewoners van Thumi voor het gastvrije ontvangst. Dank je wel Guido van Es van RESPONSible Travel Peru, dat je ons in contact hebt gebracht met Thumi en mee hebt gedacht over de mogelijkheden voor het programma!

Arequipa en APAPAC

Helaas gaat niet alles helemaal volgens plan. De pilot die we vorig jaar gestart zijn in Arequipa hebben we tijdelijk stop gezet. Dit omdat de voorzitter van de oudervereniging in Arequipa de ouders niet langer kan motiveren. Het blijkt voor de ouders heel moeilijk te zijn om onze suggesties alleen (zonder begeleiding) in de praktijk toe te passen. We weten eigenlijk wel dat dit heel moeilijk is, daarom gaan we bij de pedagogische gezinsbegeleiding zowel in Nederland als hier in Cusco in het begin 1 x of 2x per week op bezoek bij de ouders. We waren ons bewust van het risico maar wilden het toch graag proberen omdat als je het niet probeert je het nooit zal weten.
Voor nu een pauze en ondertussen denken we verder wat we kunnen aanbieden op zo’n manier dat we deze ouders wél echt kunnen helpen.

Ook de oudervereniging hier in Cusco, APAPAC heeft wat betreft Abrazos een pauze. De oudervereniging is officieel opgericht door de ouders zelf met heel veel hulp van ons. De hulp van ons werd eigenlijk zoveel omdat de ouders het initiatief niet nemen. Ze werken niet samen, denken dat de andere ouder het wel gaat oppakken en uiteindelijk zijn wij het van Abrazos die het werk doen. Dit is niet het idee van een onafhankelijke oudervereniging.

Met een klein clubje gemotiveerde moeders gaan we door, de strategie gaat zijn dat we met deze moeders wat successen behalen. Als deze successen behaald zijn roepen we alle ouders bij elkaar en hopen we hen zo te motiveren dat we een doorstart kunnen maken met de oudervereniging.

Bezoek uit Liechtenstein en uit Amerika

Op woensdag 11 juni hebben we bezoek mogen ontvangen van de MariaMarina Foundation.
De vertegenwoordigers van dit Fonds, Nicole en Dian hebben ieder een familie bezocht om met hen te kunnen praten over ons werk.
Daarna hebben Cusi, Claudia, Pamela en ik samen met hen geluncht in ons lokaal. Tijdens de lunch hebben we verteld over de doelen die we bereikt hebben en de doelen die we nog graag willen bereiken en waar we hard voor aan het werk zijn.
Op maandag 30 juni hebben we een groep van 11 personen uit Amerika mogen ontvangen die contact hadden gelegd met Giovana. Giovana is moeder van Lucas en actief in het groepje van de oudervereniging. Aan hen hebben we de documentaire laten zien waarin Lucas, Diego, Marcelo en Pepe vertellen over hoe het is om met autisme in Cusco te wonen, te studeren en te werken.
Het is altijd leuk om bezoek te mogen ontvangen, om ons werk te mogen delen met mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. De volgende keer beloof ik om foto’s te maken maar deze beide keren is dat er helaas bij ingeschoten.

Financiële steun

Zoals jullie lezen zijn we hard aan het werk in Cusco. Voor het team en voor mij is het niet altijd gemakkelijk door de fase waarin we zitten. Het is tijd dat er bepaalde doelen echt behaald gaan worden en daar zet iedereen zich hard voor in.
Dit kunnen we alleen maar doen doordat we nog steeds financiële steun vanuit Nederland ontvangen. Ik wil iedereen heel hartelijk bedanken voor deze steun, in het bijzonder: ·Femi Foundation, Impulsis, MariaMarina Foundation, Mercon, Stichting Weeshuis der Doopsgezinden en ’t Treckpaerd.

Daarnaast ook Marielle Kieboom die op basisschool de Zwengel een sponsorloop heeft georganiseerd waarmee ruim € 1000,00 is opgehaald voor Abrazos.

We kunnen nog steeds financiële steun gebruiken voor 2014 dus mocht u inspiratie hebben voor een leuke actie dan is dit van harte welkom!

Exposities

Verder kan ik met trots vertellen dat zowel in Het Dolhuys in Haarlem als in het Dr. LeoKannerhuis prachtige foto’s van ons werk in Cusco zijn tentoongesteld. Mocht u in de buurt zijn gaat u dan gerust even kijken! Op beide locaties worden ook setjes met kaarten te koop aangeboden waarvan de opbrengst voor Stichting Abrazos is.

Tot slot

Wilt u vaker korte berichtjes lezen over mijn werk als projectleider hier in Cusco kijkt u dan eens op mijn blog: http://abrazosblog.wordpress.com/ 1 x per 2 weken wordt er een nieuw bericht gepost.

Wilt u deze nieuwsbrief liever niet meer ontvangen wilt u mij dit dan a.u.b. laten weten per mail:

abrazoswilleke(apestaartje)gmail.com

Un Abrazo fuerte!

Willeke Brouwers

Projectleider Abrazos in Peru

Tagged: , , , , , , , , ,