Doneer
Nieuws

Alvaro en het Symposium Autisme in het dagelijks leven za 18-11-2017

Published on 21 september 2017 under 2017

Symposium 18 november 2017 (3)

Autisme in het dagelijks leven
Hoe (mindful) te handelen in een uitdagende wereld?

Meer weten en inschrijven?

Flyer_SymposiumWaarom dit symposium? We bestaan 10 jaar en willen kennis delen en successen vieren. Bijvoorbeeld Alvaro!

Willeke Brouwers schrijft: In februari kwam Alvaro’s moeder op kennismakingsgesprek. Haar zoontje van 4 jaar kon nog steeds niet goed praten en kon zo ontzettend boos worden. Op de kleuterschool had men aangeraden om naar Abrazos te gaan. Naast de zorgen over Alvaro waren er nog meer problemen. Thuis was er veel huiselijk geweld en Alvaro’s moeder zocht haar toevlucht in een opvangtehuis. Het proces van de diagnosestelling –is er sprake van autisme? – verliep moeizaam: afspraken werden niet nagekomen of ze kwamen veel te laat. Toch gaf Alvaro’s moeder aan wel met ons te willen werken en beloofde ze beterschap. Het lukte haar echter niet ondanks alles wat Angela –één van onze ervaren therapeuten-  ook probeerde. Daarom besloten we om hele strenge afspraakregels te stellen. Alvaro’s moeder en Angela plannen de afspraak samen, Alvaro’s moeder betaalt deze afspraak meteen en Angela schrijft het op in haar schrift. Als Alvaro’s moeder 3x achter elkaar de afspraak vergeet of veel te laat komt, stoppen we met de therapieën. Vanaf dat moment loopt de samenwerking als een trein en heel eerlijk gezegd kan deze moeder nu als voorbeeld dienen voor vele andere families. Angela en Alvaro’s moeder zijn samen aan de gang gegaan om de orde in het huis te verbeteren en met geweldig resultaat. Alvaro’s moeder vond een afgedankt maar nog prima bruikbaar stoeltje en tafeltje om aan te werken; of dozen om het speelgoed en andere materialen te ordenen en in op te bergen.

Daarna hebben Angela en Alvaro’s moeder regels opgesteld voor Alvaro. Alvaro 1Alvaro wil controle op alles wat er gebeurt en in werkelijkheid bepaalde hij alles. Als zijn moeder niet deed wat hij wilde kwam er een geweldige driftbui. Alvaro’s moeder gaf Alvaro dan snel zijn zin.

Alvaro’s moeder doet het nu echt goed, ze voert het dagelijkse leefschema uit zoals het is afgesproken en opgehangen, ze geeft positieve aanwijzingen en ze negeert ongewenst gedrag. Maar Alvaro kan erg volhardend zijn en dan zakt de moed haar weleens in de schoenen. Zeker als de familieleden haar niet ondersteunen of niet even een handje toesteken om te helpen. Zelfs in dat geval lukt het haar toch redelijk om consequent te blijven. Zowel Alvaro als Alvaro’s moeder leren snel en gaan ontzettend goed vooruit. Zo zie je maar weer dat het begrijpen van autisme, het maken van aanpassingen en het vinden van hulpmiddelen helpt. Hoe eenvoudig een woning ook is en hoe beperkt de middelen ook zijn, met kleine aanpassingen en weinig geld kun je geweldige resultaten bereiken. Angela en ik zijn ontzettend trots op Alvaro en zijn moeder!  Om deze kinderen te helpen en om kennis te delen houden we twee symposia: in Cusco, Peru en in St. Michielsgestel.  Schrijf je in!