Doneer
Nieuws

Mei 2012

Published on 15 januari 2015 under 2012

Hola belangstellenden en vrienden van Abrazos!
Het is al weer even geleden dat ik jullie heb bijgepraat over ons werk in Cusco per Nieuwsbrief. Jullie kunnen sinds kort het

werk van het team in Cusco nu ook volgen via Facebook www.facebook.com/Stichting.Abrazos.
Om alles te benoemen wat er gebeurt zou te veel zijn dus ik noem de indrukwekkendste, leukste en interessantste ontwikkelingen.

In Januari is Wiedi de Kok samen met haar zus Roelanda bij ons bezoek geweest om mooie foto’s te maken van ons werk. Als echte modellen werden we heel de tijd gefotografeerd, na een tijdje was het niet meer zo ongemakkelijk en konden we er ook erg om lachen. Hier een foto die jullie niet zo snel zullen zien om promotie te maken maar wel heel goed de sfeer aangeeft tijdens het foto’s maken.
We hebben een selectie gemaakt van de mooiste of sprekendste foto’s en hebben deze ook aan onze gezinnen uitgedeeld.

Deze twee weken zijn heel bijzonder geweest voor ons allemaal en hebben Wiedi en haar zus nog meer geïnspireerd om ons werk te promoten in Nederland.
Wiedi heeft een mooie presentatie gemaakt over ons werk en is heel enthousiast omdat met een ieder van jullie te delen. Mocht je interesse hebben in een presentatie dan kun je haar mailen om een afspraak te maken.
wiedidekok(apestaartje)gmail.com

In februari is het echte werk weer langzaam begonnen. In Peru valt de zomer in januari en februari en dan is het hier grote vakantie. Begin februari hebben we een teamvergadering gehad om goed af te spreken wie voor welk punt in ons Logical Framework verantwoordelijk gaat zijn. Enthousiast zijn de taken verdeelt. Het is lastig voor het team om niet te veel in het dagelijkse werk op te gaan met de gezinnen en hun extra taken daarnaast uit te voeren. Door dit regelmatig te evalueren en bespreken leert iedereen enorm veel ervan en gaan we steeds verder vooruit.

In Februari is ook Pamela haar stage begonnen voor haar opleiding Psychologie vanuit de Universiteit Andina. Ze had ons gevonden via de website en heeft ons benadert om te vragen of ze hier ook stage kan doen. We hebben haar leren kennen als een serieuze studente die snel dingen leert en zich enorm wil inzetten voor onze gezinnen!

April is een super drukke maand voor ons geweest en wel om de volgende redenen:
Op 2 April is het wereldwijd Autismedag en voor het eerst hebben wij, samen met Camino Nuevo, activiteiten georganiseerd in Cusco. Vanwege andere feestdagen hier in Cusco konden we niet op 2 april zelf starten. We hebben zaterdag 14 april een straatwandeling gemaakt door Cusco om aandacht te vragen voor Autisme. Vanaf de Plaza de Armas zijn we gelopen naar Tupac Amaru, onder politiebegeleiding, die voor ons de straten afsloot zodat we door alle hoofdstraten konden lopen!

Ik moet toegeven dat het een hele bijzondere ervaring is om zo door de straten te lopen terwijl iedereen naar je kijkt. Een hele leuke ochtend met veel belangstelling van de stad voor ons werk!
Op donderdag 19 april hadden we een tentoonstelling van alle werkjes van onze kinderen en de kinderen van Camino Nuevo. Veel ouders kwamen kijken en trots liet ieder kind zijn werk zien, ook heel leuk om te zien wat voor mooie dingen onze kinderen gemaakt hadden.

Deze avond hebben we ook de film “Aut-i-matisch” getoond. Deze Belgische informatie DVD is vorig jaar door ons vertaald, 5 volwassen mensen met autisme leggen ons uit hoe het is om met autisme te leven. Een hele interessante informatieve DVD, die veel ouders ook erg raakt. Om de film goed af te sluiten hebben Daryl en ik een discussie geleid waarin we ook veel vragen hebben kunnen beantwoorden. Deze avond is zeker door 60 mensen bezocht!

Daarnaast zijn we ook in April met een groepje naar Lima gereisd om deel te nemen aan het symposium van EITA waar Hilde de Clerq en Theo Peeters waren uitgenodigd om te spreken.
Deze 3-daagse werd door iedereen als heel zinvol ervaren, ook wel leuk om dan weer te horen dat het team trots is op ons eigen werk omdat zij werken zoals Theo en Hilde zeggen dat het beste is.

Als laatste het grote nieuws dat Stichting Huize Buitenveldert een huis heeft gekocht in Cusco wat ze in bruikleen geven aan Stichting Abrazos! Dit is zo iets geweldigs omdat we nu een eigen, vast pand hebben met alle ruimte erin die we nodig hebben. We krijgen nu een eigen ruimte waarin we oudercursussen kunnen geven, voorlichtingen aan professionals, de vrije tijdsclub krijgt meer plek om te werken. We zijn niet meer afhankelijk van de huisbaas die iedere keer weer de huur kan verhogen, we weten nu waar we aan toe zijn en het bespaart ons een belangrijk bedrag op de begroting!

Het pand moet nog wel gerenoveerd worden, Architect Errol is druk bezig met de voorbereidingen. Als alles goed gaat wordt de verbouwing half mei gestart, als de totale de verbouwing volgens plan verloopt kunnen we het pand 15 augustus in gebruik nemen. Dit zou heel mooi uitkomen omdat op 15 augustus ons huurcontract in de Cuesta Santa Ana afloopt.

Zoals ik nu in een paar regels schrijf dat er even een huis is gekocht is natuurlijk niet hoe het gegaan is. Zonder de geweldige hulp van Manu en Errol was het ons nooit gelukt. Manu is vanaf oktober naar een geschikt pand voor ons aan het zoeken geweest. Iedere keer als ze dacht dat ze wat had zijn Errol en ik gaan kijken. Na de ervaring dat een eigenaar van een huis de prijs meteen met $30 000 omhoog deed toen hij mij zag… zijn zij daarna steeds zonder mij gaan kijken.

Door goed samen te werken hebben we de koop zo kunnen voorbereiden dat het voor Leo en Peter van Stichting Huize Buitenverldert ook mogelijk was om deze in 1 week af te ronden. Ondanks de goede voorbereidingen bleef het tot het laatste toe spannend of het allemaal wel zou lukken. Wat wij in Nederland niet bedenken, gebeurt hier gewoon wel bij een koop: een broer die op het laatste moment toch geen belasting wil betalen, geen rekening nummer om het geld op te storten, problemen bij de belasting omdat de benodigde papieren van de familie niet in orde waren enz.

Voor ons een hele spannende, drukke en leerzame tijd, gelukkig is alles goed gegaan en relatief ook snel.
Wij kunnen Stichting Huize Buitenveldert nooit genoeg bedanken voor deze actie! Leo en Peter ook bedankt dat ik deze bijzondere ervaring samen met jullie heb mogen beleven!

Un Abrazo Willeke

Tagged: ,